Gerhard Schøning (1722-1780)
Gerhard Schøning var født i Buksnes i Lofoten. Han var rektor for Katedralskolen i Trondheim, og en av stifterne av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. I 1765 forlot han Trondheim og tiltrådte en stilling som professor ved Sorø akademi.
Schøning overtok biblioteket som rektor for Katedralskolen i Trondheim, etter sin forgjenger Benjamin Dass som døde i 1775. Allerede i 1768 skrev Dass sitt testamente, hvor det står: ”Min Samling af danske Mænds Skrifter, som og Fremmedes, der oplyse danske Sager, skal efter Aftale tilhøre Professor Schøning i Sorø. … Saa skal og tilhøre bemeldte Professor Schøning alle mine Manuscripter; saa og en Del Svenske Mænds Skrifter osv. Disse Bøger anvender Prof. Schøning til det Brug, som mellem os aftalt er”. Denne avtalen innebar at alt skulle til Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim.
Selskabet fikk hele Schøning sitt bibliotek, mot at hans enke fikk en anselig pensjon.
Biblioteket besto av 12.000 bind, dvs. like stort som P.F. Suhms bibliotek var da han forlot Trondheim. Schøning døde i 1780 og biblioteket kom til Trondheim i 1781. Der fikk det plass i Vitenskapselskapets lokaler i Katedralskolen. Sammen med de 2.055 bindene som biblioteket hadde fra før, fikk man med dette et stort og til sitt innhold svært variert bibliotek.
Det finnes ikke noen katalog over Gerhard Schønings bibliotek. Vi har derfor ikke noen mulighet til å vite hva hans donasjon inneholdt, men han signerte med sitt navn nederst til høyre på tittelbladet i de bøker han eide.
I samlingen inngår 154 bind med dissertaser fra forskjellige universitet rundt om i Europa. Det er tykke bind med opp til 60 avhandlinger i hvert volum, og ca. 4000 dissertaser i alt. Disse er nå katalogisert i BIBSYS med spesiell kode for dissertas. Det finnes også et register til samlingen (manuskript i folio 188), hvor materialet er ordnet etter fag.
Tekst: Monica Aase
Tekst og foto/illustrasjon er hentet fra DKNVS’ Jubileumsweb fra 2010 (Selskabets 250-årsjubileum).
Gerhard Schøning
Litografi: I. W.
Kilde: Universitetsbiblioteket i Trondheim, Portrettsamlingen
Saa skal og tilhøre bemeldte Professor Schøning alle mine Manuscripter