Tekst: Anne Merete S. Bekkevahr.

 

Professor emerita Liv Helene Willumsen (75) er glødende engasjert i kvinners velferd. I den DKNVS-støttede essaysamlingen «Steilneset minnested og kvinnedrap» trekkes paralleller fra 1600-tallets heksebrenning til dagens drap og vold mot kvinner. Men det var like før hun måtte gi opp hele prosjektet.

 -Jeg var i en veldig pressa og sårbar økonomisk situasjon, og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Skulle jeg droppe hele prosjektet? Jeg hadde en god idé, et nettverk av dyktige fagfolk og et viktig og meningsfullt materiale, men økonomien var en utfordring, forteller Willumsen. Støtten fra DKNVS på 50.000 kroner var derfor av stor betydning for Willumsen og medredaktør Reidun Laura Andreassen. For å få prosjektet gjennomført, la Willumsen i tillegg inn en god sum fra egen lomme.

 

Minnetavle over Karin Edisdatter, som ble anklaget for trolldom i Finnmark i 1620. Foto Liv Helene Willumsen

Minner ofre som ble dømt for trolldom og brent på bål

Boka med 18 essays har blant annet Siri Hustvedt på forfatterlisten, og ble utgitt våren 2024. Steilneset minnested er bygget av Nasjonale turistveger for å minnes ofrene for trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet. Essayene belyser hvordan Steilneset minnested kan fungere som en katalysator mellom overgrep under trolldomsforfølgelsen for 400 år siden og overgrep mot kvinner globalt i dag; det er de samme mekanismene vi ser. – Overgrep mot kvinner og drap av kvinner skjer fordi de er kvinner, sier Willumsen.

Kvinnedrap – ikke et spekulativt ord

Liv Helene Willumsen tenkte lenge på hvilken tittel hun skulle gi essaysamlinga. – Jeg er veldig opptatt av å ikke overdrive, og ville ikke være kalkulerende og spekulativ. Så jeg prøvde lenge å finne et mildere ord enn «kvinnedrap», sier hun. Essayene i seg selv er holdt i et lavmælt språk. Men temaet fortjente en tittel som representerte virkeligheten:

– Jeg fant ut at det måtte være i orden å bruke «drap» i tittelen. Jeg vil at ofrene som gikk ut av livet på en så uverdig måte, skal bli minnet på en verdig måte gjennom språket.

Gjennom kombinasjonen av kunst, arkitektur og historie har Steilneset minnested en sterk symbolfunksjon. I essaysamlingen er minnestedet et omdreiningspunkt, og Willumsen håper at den smertefulle historien fra 1600-tallet kan bidra til å bringe vold og drap mot kvinner opp i den offentlige samtalen.-  Vi legger ikke lenger lokk på denne delen av historien, og jeg håper at boka kan starte en debatt om mekanismene som ligger til grunn for vold og drap på kvinner. For pendelen svinger feil vei nå, mener Willumsen. – Vi må stå på så lenge vi kan for å hindre at kvinnehatende idéer og forgangne holdninger slår rot blant menn med makt til å sette fanatismen ut i livet.

Alder ingen hindring

Willumsen gjør i alle fall sitt for å spre budskapet og har planlagt en foredragsturné om boka, som også kommer i engelsk utgave. Den spreke 75-åringen er på kontoret på Universitetet i Tromsø hver dag, hun underviser og er engasjert i kvinnenettverk.  – Jeg kan sterkt anbefale et liv fullt av aktivitet etter pensjonsalderen. «Ikke slå deg til ro, men bruk kropp og hjerne», sier Liv Helene Willumsen.

***

Steilneset minnested i Vardø er reist til minne om de 91 ofrene som ble dømt for trolldom og brent på bål i Finnmark på 1600-tallet. Steilneset består av tre komponenter: Kunst, arkitektur og historie. Kunstneren Louise Bourgeois og arkitekten Peter Zumthor har samarbeidet om å skape emosjonelle rom, en brennende stol og en 125 meter lang minnehall som formidler den sterke historien. 

Kunst: Louise Bourgeois: Installasjonen The Damned, the Possessed and the Beloved. Arkitektur: Peter Zumthor har tegnet de to bygningene på Steilneset, en lang og smal bygning som inneholder minnetavlene for ofrene for trolldomsprosessene og en glasspaviljong som inneholder Louise Bourgeois’ installasjon. Historie: Professor i historie Liv Helene Willumsen ved Universitetet i Tromsø har skrevet tekstene til 91 minnetavler, en minnetavle for hvert av ofrene for trolldomsprosessene i Finnmark  Tekstene er basert på de gamle rettsprotokollene. Kilde: Nasjonale turistveger.

Steilneset minnested i Vardø, Louise Bourgeois’ kunstverk til minne om de 91 som ble brent for trolldomsvirksomhet. Den internasjonalt kjente arkitekten Peter Zumthor har tegnet bygget rundt kunstverket.
©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Steilneset minnested i Vardø, minnehallen og glassbygget rundt Louise Bourgeois’ kunstverk over de 91 som ble brent for trolldomsvirksomhet. Den internasjonalt kjente arkitekten Peter Zumthor har tegnet både minnehallen og glassbygget.
©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Professor emerita Liv Helene Willumsen har skrevet tekstene over de 91 ofrene som minnes på Steilneset. Foto: Lars-Åke Andersen.