Åpne møter i Akademiet
På akademimøtene får du vitenskapelige foredrag fra alle fagfelt innen humaniora og naturvitenskap. Det er akademimedlemmer eller inviterte gjester som holder foredragene.
Møtene arrangeres én mandag i måneden i semesteret og varer ca. 1,5 time. Møtestart kl 1900. Det er god anledning til å stille spørsmål etter innleggene. Foredragene er gratis og åpne for publikum.
Akademimøter i 2025
- 13. januar – akademimøte. Tema: Nihilisme
- 17. februar – akademimøte. Tema: Genteknologi
- 15. mars: Gunnerusforelesningene, diplomutdeling og høytidsdag.
- 5. mai – akademimøte. Tema kommer.
DKNVS har kontorer i den gamle fylkesmannsboligen i Elvegata 17.
Akademiet 13. januar 2025
Sted: Litteraturhuset i Trondheim, Kongens gate 2
Gunnar Skirbekk, Roe Fremstedal og Siri Granum Carson:
Nihilisme?
Religion og det vondes problem;
Kunnskapsrelaterte utfordringer i moderne kriseramma samfunn
Hent gratis hoopla-billett her.
I 1958, som 21-årig medisinstudent, skreiv Gunnar Skirbekk boka Nihilisme? Eit ungt menneskes forsøk på å orientere seg. Reaksjonane var overveldande. No er boka gitt ut på nytt.
Mangt har endra seg sidan 1958. Men grunnproblema knytt til religion og vitskap i moderne kriseramma samfunn står ved lag – og vel så det:
I vår tid, med innvandring og geopolitiske konfliktar, korleis bør vi forhalde oss til religiøst mangfald? Her skal vi avgrense oss til dei skriftbaserte monoteistiske religionane, med fokus på det vondes problem.
I moderne samfunn, med alvorlege kriser på mange plan, kva for kunnskapsrelaterte grep bør på plass? Her skal vi sjå på visse aspekt ved vitskapleg mangfald, med fokus på ei mogleg rolle for diskusjonsorienterte og fleirfaglege universitet.
Mandag 13. januar 2025 kl 1900 i Litteraturhuset, Kongens gate 2.
Gunnar Skirbekk. Foto: UiB
Roe Fremstedal. Foto: NTNU
Siri Granum Carson. Foto: NTNU
Akademiet 17. februar kl 1900
Sted: Litteraturhuset i Trondheim, Kongens gate 2
Trygve Brautaset og Bjørn Myskja:
Nye genteknologier – faller Norge og Europa av lasset?
Hva er nytt innen genteknologi? Hvorfor snakker vi om dette nå? Hvordan vil ny genteknologi påvirke oss i framtiden? Kan genteknologi brukes for å fremme bærekraft? Hva er truslene ved genteknologi?
Genteknologi har hatt stor betydning i produksjon av mat og for vår helse. Nye teknologiske gjennombrudd gjennom blant annet CRISPR og mRNA teknologi utvider mulighetene for bruk av genteknologi ytterligere.
I 2023 ble det lagt frem et forslag om ny genteknologilov der et flertall åpner for en liberalisering i hvordan vi regulerer genteknologi i Norge. Dette samsvarer med nye anbefalinger fra EU. I akademimøtet vil vi belyse teknologiske gjennombrudd og bruk av nye teknologier, og mulige konsekvenser av nye teknologier og nye lover.
Trygve Brautaset:
Nye genteknologier: Hva kan vi gjøre?
Bjørn Myskja:
Hvorfor slipper vi ikke denne teknologien fri?
Berit Løkensgard Strand er ordstyrer i debatten etter foredragene. Strand er professor ved NTNU, og leder naturvitenskapelig klasse i DKNVS Akademi.
Mandag 17. februar 2025 kl 1900 i Litteraturhuset, Kongens gate 2.
Hent gratis billett på Hoopla (lenke kommer).
Bjørn Myskja er professor i etikk og politisk filosofi, og har fokus på bioetikk og etikk innenfor teknologi. Foto: NTNU
Berit Løkensgard Strand leder debatten etter foredragene. Foto: NTNU
Trygve Brautaset er professor i syntetisk biologi ved NTNU og har forskningsfokus innenfor mikrobiell molekylærbiologi. Foto: NTNU