Nils Voll (1857-1948)

Nils Voll var født på gården Voll i Støren. Han var ansatt i konsul R. Kjeldsbergs forretning i Trondheim, hvor han fikk en grundig handelsutdannelse, som han utdypet under lengre opphold i England og Frankrike.

Volls interesser samlet seg etter hvert om Norges handels- og skipsfartsforbindelser med utlandet og han søkte seg derfor inn i konsulattjenesten og var i årene 1897-1901 knyttet til konsulatet i Bilbao, fra 1900 som konsul. De siste årene av sin embetstid var han konsul i San Francisco. I 1901 ble han utsett til å organisere og lede Norges opplysningskontor for næringsveiene.

Etter at han ble pensjonist, begynte han å samle nyere norsk skjønnlitteratur fra og med Ibsen. Denne samling testamenterte han til Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab.

Bokgaven inneholder ca. 850 bind. De fleste forfattere er representert med førsteutgaver. Til samlingen hører også et legat, hvis avkastning  skal gå til innkjøp av førsteutgaver av senere norske forfattere.

Boksamlingen står oppstilt i Universitetsbiblioteket i Trondheim, Gunnerusbiblioteket, i Volls egne bokskap, hvor også hans medaljer og utmerkelser oppbevares. Her finnes også hans kårde.

Tekst: Monica Aase 

Tekst og foto/illustrasjon er hentet fra DKNVS’ Jubileumsweb fra 2010 (Selskabets 250-årsjubileum). 

Nils Voll
Kilde: Universitetsbiblioteket i Trondheim, Portrettsamlingen

Til samlingen hører også et legat, hvis avkastning  skal gå til innkjøp av førsteutgaver av senere norske forfattere.