Thorvald Boeck (1835-1901)

Thorvald Boeck var fullmektig i Kirkedepartementet. Hans samlinger av bøker og manuskripter utgjorde det største privatbiblioteket i Norge på 1800-tallet. Vi finner her ca 32.000 bøker, dessuten manuskripter, kart, portretter m.m.

Boecks spesialområde var dansk-norsk litteratur og særlig historie, både i alminnelighet og de enkelte grener av historien, som kulturhistorie, personalhistorie og lokalhistorie.

For at samlingen ikke skulle bli spredt, solgte Boeck i 1899 alt til Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab.

Samlingene kom inn til biblioteket i 1902. Litteraturen er forsynt med Thorvald Boecks ex libris (bokeiermerke).

Boecks manuskripter omfatter særlig arbeider av 1800- og 1700-tallets norske forfattere, For en stor del kom dette materialet fra universitetsbibliotekar P. Botten-Hansens samlinger. (Botten-Hansen var også redaktør av Illustreret Nyhedsblad.) Mange betydelige norske forfattere er representert, helt tilbake til L. Holberg. Av Wergeland, både Nicolai og Henrik, finnes det flere manuskripter. Bjørnstjerne Bjørnsons utkast til en del av versene i ”Ja vi elsker” finnes også her. Henrik Ibsen er også representert.

Bibliotekets Brev- og autografsamling stammer for aller største delen fra Thorvald Boeck. Han var særlig interessert i kjente personers autografer, men innholdet i brevene var for ham av underordnet betydning.

Kilder:
Katalog over Thorvald Boecks bibliotek tilhørende Det kongelige norske Videnskabers Selskab i Trondhjem. Med en biografi over T. Boeck utarbeiet av Aagaat Daae. Trondhjem 1921.

Monica Aase: Thorvald Boecks brev- og autografsamling, Trondheim 1979

Tekst: Monica Aase

Tekst og foto/illustrasjon er hentet fra DKNVS’ Jubileumsweb fra 2010 (Selskabets 250-årsjubileum). 

Thorvald Boeck
Kilde: Universitetsbiblioteket i Trondheim, Portrettsamlingen

Bjørnstjerne Bjørnsons utkast til en del av versene i ”Ja vi elsker” finnes også her. Henrik Ibsen er også representert.